Liberiansk Pepparsoppa

Det här är en rätt som ska serveras rykande het och stark, och den ska inte sörplas av skeden!

Du behöver detta:

1 hel kyckling

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

3 msk  tomatpure

2 burkar krossade tomater, helst ekologiska som ger mer smak

2 tärningar hönsbuljong

4-5 medelstora potatisar

2-3 morötter

1 burk med gröna ärtor

1 grön paprika

2 st Habanero

Du gör såhär:

Börja med att koka den hela kycklingen i en stor panna i ca 2 liter vatten. Lägg i buljongtärningarna. Under tiden detta kokar så skalar du och tärnar potatis och morötter, i valfri form, jag tycker att små tärningar ser fint ut 1×1 cm.

När kycklingen är klar så lyfter du ur den och delar köttet i lagom stora bitar, spara buljongen, det är den som soppan ska kokas på.

IMG_3424 IMG_3429

Fräs sedan hackad lök och vitlök i smör tillsammans med tomatpure, töm på silad buljong som blev kvar från kycklingkoket. Lägg i den tärnade potatisen och morötterna. Hacka sedan de två habanerofrukterna (använd gärna handskar) och lägg i en tesil som du lägger i soppan. Vill man ha soppan riktigt het och stark så kan man strunta i tesilen och lägga kryddhacket direkt i.

IMG_3431 IMG_3433

Tillsätt de krossade tomaterna och låt det koka upp. Lägg sen i kycklingen som du har delat i bitar och när det är ca 15 minuter kvar lägger du i den hackade paprikan. Ärtorna lägger du i på slutet, de ska bara värmas upp.

Soppan serveras med fördel tillsammans med vanlig mjölk och vitt bröd med smör, det tar bort det starka, om det skulle bli så starkt att man inte står ut!

Smaklig måltid!

IMG_3432

 

Det finns säkert lika många varianter på denna soppa som det finns liberianer, men såhär tycker jag att jag minns den!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>